Friday, February 8, 2013

Ketemu Lagi

Salam... dah lama tul aku tak hupdate belog nih.... dah bertahun... asyraf pun dah tak little... dah jadi big bro dah...dah gi sekolah... siap ada adik 10bln... kan... memang dah lama tul tak hapedate... nak kata sibuk.. memang aku tipu.. sebabnye.. mana ada sibuk time2 cuti semester nih... dok umah nyambil menggemukkan diri adala... keh3... Aku cadang nak ubahsuai blog nih jadi kedai online.... nak jual apa? ha.. tunggu la sarip... kang aku kata aku jual kete... ko kata gebang plak... oklah jejumpa lagi..

Tuesday, June 26, 2012

Mari kita Berzakat

Pesanan ini dibawakan oleh asyraf. :-)

Monday, October 10, 2011

Cuti-cuti Morib

Tahukah anda Morib tu berasal dari selangor? Tak percaya... tanya Kuala Langat sebab morib terletak dalam daerah tersebut.. kira-kira 8 Km dari pekan Banting... Kat mana pulak banting tu? Tanya cik Kay sebab dia dari banting... Siapa cik kay? Kalau anda yang membaca ini cik kay.. maka anda tahu siapa anda... Wokeh cukupla pasal sejarah morib nih.... Sejarah ker?

Actually, pada cuti yang lepas kami sekeluarga 3 beranank berangkat ke Morib. Tak pernah terpikir nak ke morib.. yelah apa ada kat sana.. lagipun bukannyer tahu sangat jalan belah2 sana... kalo sesat guane demo... tapi sebab demo loni tak supo mulo... dengan adanya google maps.. maka sampai jugak kat rumah kak limah di morib..

Cantikkan rumah kak limah... semi-D tuh... wah kelas ko limah... walaupun rumah kayu tapi dalamnyer.. kalah umah ko peah... lantai ceramic world tuh... dalam fully furnish.. siap 2 bilik tido 2 bilik mandi..dengan bayaran tak sampai rm50 maka dapatla menyewa umah kak limah ni selama semalam.... Tambah kelas umah kak limah ni... tepi pantai....

Si tecik sedang menunjukkan tanda peace.. cuma cam pelik jer peace dia... trend baru kalo nak amek gambar.. siap bawak beg sekulah...

Korang negokla pantai dia... kemain luas... dah macam padang jarak padang terkukur... jenuh cari mana lautnya... untuk makluman masa ni tengah air surut... hebatkan Allah punya kuasa... boleh dikeringkan air sampai mcm tuh skali.. Kalo ikut pantai yang ada tak sampai 3m dari air pasang perbani.. begitulah hebat ciptaan-Nya.
Nak mandi laut confirm tak bleh... yelah lautnya nunnnn.. di selat melaka.. mau mandi peluh jer kalo nak kesana... so apa aktibiti yang bleh dibuat... layan frisbee fire flyz la jawabnya... memang syiok... dan juga membina istana pasir kunun2.... Esoknya masa air pasang barula dapat mandi laut... masin tul air dia... ko ingat air laut tu tawar ke maarof... Apapun terima kasihla kak limah sebab bagi menginap kat umah ko... untuk tempahan korang bolehla kontek kak limah di:

Rumah peranginan persekutuan morib
KM48,
Jalan Morib,
42700 Banting,
Selangor

Tel: 03-31982108

Penyelia:
Puan Hasnah binti Hasan (03-31982108)
(untuk makluman tambahan.. kak limah tu bukan rakan sekerja kak hasnah... harap maklum)

harga bilik pun amat berpatutan...
Jenis Bilik Kadar (Semalam)
Banglo 3 Bilik RM 60.00
Berkembar 2 Bilik RM 50.00
Dewan Serbaguna RM 50.00

Kena jumpa tugu baru samapi... selagi tak jumpa bukanla tempatnya..
Semasa perjalanan balik kita orang terserempak ngan kedai emas... serius banyak emas... silau bijik mata.. nama pun kedai emas.. tapi kedai ni lain dari yang lain... serius cakap memang ada bau...

Thursday, October 6, 2011

Kisah Troli


Rumah ko ada troli bedah? Tak der? Ha ko rembat jer kat seshoping komplek... Pak Kasim tuh selamber dia hambik troli tuh... kekonon shoping... sampai umah dia usung troli tuh.. mentang umah dia depan seshoping komplek tuh... Itu realiti org skrang yang awok selalu nampak... entoh ler yop... nak dibuat mender ngan troli tuh... macamla leh buat stroller... mungkin jugak semahkan... budak2 skrangkan makin berat.. nak dukung dah malas.. pakai tukan mudah... masukkan sekali budak tu ngan mainan dia... biar dia duduk diam dlam tuh... tu pun kalo bdk tu nak dudok diam... kalo tak? mau ngan ko ko skali masuk troli tu main masak2 ngan dia...

Tapi kisah diatas tiada kena mengena ngan diri awok... pasal awok udoh membeli sebuah troli yang cukup cantik dan elegent...warene merah... umang aih.. memang vogue.. regenyer pun umang aihh.. memang umang-umang murohnyer... beli satu dapat satu... Tujuan asei awok belinyer sebab untok memudahkan awok ngangkat barang bila balik dari sopeng... yelah joe... wa duduk umah bertingkat-tingkat... kalah mangkuk tingkat taperwear yang ada 4 tingkat tu... kak idah ada jual mangkuk tuh.. Jadi dengan adanya troli ini akan memudahkan sikit sebanyak tenaga yang akan digunakan bagi proses pengangkatan barang2 sopen..

Namun fungsi itu hanya boleh diterima oleh kita2 orang dewasa ini... Tapi lain pula difikirkan oleh Asyraf...
Budak didalam troli di atas adalah Asyraf yer tuan-tuan... bukannya barang shoping atau sejenis bahan masakan yang boleh dimasak lemak cili padi telor itik.. Itulah kegunaan lain yang difikirkan oleh asyraf.. sebab malas nak jalan punya pasal dan juga ayah dia malas nak dukung.. maka troli ini memainkan peranannya dengan begitu bergaya sekali... selain daripada itu, troli ini berfungsi seperti berikut..
Jadi tempat simpan mainan budak tecik ini... memang kretip tolla... mudah dia nak usung kesana sini... bila diusung kesana-sini abis kita dilanggarnya... bukannyer nak kasi hon dulu... "tepi ikit.. tepi ikit" tulah bunyi hon dia... Tapi awok sekejap jer bagi dia main troli ni... kang abeh rusak... jenoh awok sorok dalam setor... tapi tahu pulok dier carinyer... hmmm.. very der clever... "oli... oli... oli la... mane"... ayat yang sering diutarakannya... "Carik sindri" bilang ayah tegas. Tapi bila dia dah meraung.. kena jugakla bagi... kalo tak mau dia cakap " Tak mo kawan asyap"... Sekian Alkisahnyer..

Kembali Nanti!

Wednesday, October 5, 2011

Selamat Hari Raya

Salam semua.. kepada pengunjung setia blog nih... ada ker yang masih setia walaupun dah bersawang blog nih tidak berhupdate... sempena dah menyambut raya sebulan yang lepas... ana nak mintak mahap pada ante-ante semua jika ada salah dan silap sepanjang perkenalan ini.. nak buat open house pun macam dah tak relevan... kang korang kata open house depavali.. yelah en. prakash dah nak selebrate raya dia pun... So tunggu raya haji.. kot2 dapat daging korban pree... bleh gak direndangkan... ko ni mail.. asal nak pree jer... ko tuh bila nak korbannye... kalo dah berezi lebih sikit tu korbankanla.. skrang kan dah ada ezy korban.. cam iklan kat ikim.fm tuh...

Abon ckp : internet abg haji ada lagi.
Abg hj pulak : Ada. Kenapa?
Abon ckp balik: Ingatkan dah kena potong. Kalo cam tu layari saje http://www.ezqurban.org/

Ha tujelah nak iklan pun... sekarang nipun kan dah nak masuk musim haji... haji haji haji mustafa pun nak gi haji lagi.. mau serban pat lapis dia pakai balik haji kang.. kepada rakan ana yang pergi haji tahun ni ana ucapkan semuga mendapat haji yang mabrur.. Amin...

Kembali Nanti!

Tuesday, June 7, 2011

Tenom Kopitiam

Kita promosi sikit kedai makan nih...  masa kat sabah ari tu kitaorng punyer pemandu pelancong yang betul2 punyer nama Samsul bawak kitaorg makan kat sini... nak tahu kat mana korang leh check kat SINI Walaupun ader tulih kopi kat signboard dia... kita org takdernyer oder kopi.. tetengah hari yang begitu panas sekali... tak sanggup rasanya nak oder Kopi... oder Tiam ok kot... tu pun kalo ada jual...
 Ni sebahagian menunyer.. boleh tahan gak rege dia... tapi rasanya korang pun tahukan... biasalah kalo disemenanjung rega lain... sabah sarawak rege lagi... sebabnya kebanyakkan barang angkut dari semenanjung.. yeker... leh caya ker... Apa yang pasti tu bukanla sebab yang membolehkan rege dia macam nih... sebabnya adalah...
 Korang tengokla afan makan apa... nasik goreng pataya dia membumbung.. pinggan dahla bagak.. tapi habis gak budak ni makan... awok oder nasik goreng lalap... memang lelapla nunggu... hehe.. tapi apapun kalo makan kat sabah korang kena oder seaput... org cakap seaput kat sabah ni murah.. dah tak paham pulak ko sarip... seafood ok... bukat siput...
Ni menu ibu asyraf order.. apa kejadah ntah nama menu dia... kena tanya tokey ni.. tapi sedapla jugak.. mungkin sebab kepelikan namanya... Asyraf makan apa? dia makan apa yang ibu makanla... tapi lebih minum dari makn... layan jelah...








Saturday, June 4, 2011

Jom Cuti-cuti ke Sabah

"Amboi lama tul asyraf kat bukit freser... tak turun-turun ke?" rungut kak bedah.. lama tul tak dengar citer dia... Sian kak bedah... mahap jelah kak bedah... tukang cerita ni sibuk kemain.. bukan memain sibuk kemain... Sabah!!!.. hmmm tak terlintas pun dipikiran mau ke sana bah.. kalo bukan kerana En Norahalope dan Pn Norahayong... memang idokler awok pergi kesane... disebabkan diuruskan dengan jayanya awok pun join jer ler.. ramai ler kaum kerabat yang ngejoinkan diri termasuklah atok, opah, pak su, lope jijie, abg afan, kakak nisa..
Mencabor betulla nak ke Sabah ni.. sebelum suboh dah ader kat epot.. mike bayangkanler.. pukul beraper bangunyer... asyraf pun dipaksa bangun.. idokler mandi... basuh muker jer... tapi kalo paksunyer yang idok mandi? mike pikior ler sendiri... he he.. Belepas jam 7 sesampai 9.30... tiba kat epot KK adaler pulok budok pempuan.. dok ngenen ngan group kitaorang... siap bawak beg bagai.. tudung yang dia pakai siap ada gula2 M&M.. siap belengkor tasbih kat tudung dia... alim betul... Mekeme semua mesti pikior orang gilerkan... Ko ni meon.. cer istigfar cer istigfar.. ngaper dispekulasi sedemikian ghuper.. sian budok pempuan tuh.. Tetiba budok tu terus menerpa ke atok ngan opah... siap cium tangan bagai.. peluk-peluk lagi... La kamu ker Nur... ingat saper... mekemer kenal ke Nur.. Nur tula mak sedara Asyraf... panggilan glamer.. Cik Nur Syuk Pangit... Presiden KOKUT Semalaysia... Actually Cik Nur ni belajar kat UMS... so kira bermusabablah nak datang sabah ni.. kalo idok.. tak sesampainyer awok ke sabah... Kira dapatla kitaorg pemandu pelancong pree... tapi kena belanja dia ler.. makan tanggung berak cangkung.. kira 5 hari jugak ler disabah..
 
Cer teker Mail... per nama bangunan ni.. kalo betul.... miker pergi makan kat tenom kopi... lepas makan miker bayor... awok tak belanjer yer... he he..

Ketemu di edisi berikutnyer....

Saturday, February 5, 2011

Bukit Fraser

Korang pernah pergi bukit fraser? Tak??? Memang rugi kalo korang tak pergi... Sebab tula aku pegi....kalo tak rugi..... kenapa lak? rugi ker kalo tak gi? pak ayop tanye..... kan den dah cakap tadi ... rugi kalo ekau dok poie... ha.. kan dah kua baso jormen den niha.... orang dah cakap rugi tu.. rugi jelah... takkan bleh untung plak... tak paham tul aku ngan ko ni pak ayop... Maaf yer semua sedikit panas memula entry ni..... he he...
Alkisah pada minggu lepas.. kami sekeluarga telah mencabar diri untuk bercuti di bukit fraser... sebabnyer terhengen nak pergi sana... hakikatnya aku jer yang hengen nak gi sana... sebab tak mo gi sensorang hangkut sekali anak bini... Maka pada hari itu bersamaan Jumaat 7 Jan 2011 tepat jam 9 lebih kurang... kalo dah tepat mana ada lebihnyer kan upin kan.... betul2 betul... korang abaikan jelah bebudak tuh.. sebok jer... Maka setelah sesat barat di pekan koler kubu.. ditambah jalan yang berliku sehingga mencabar kakiku... akhirnya sampai gak kat puncak bukit freser... terasa kedinginan menusuk hidungku... enak sekali.... Sesampai jer terus mencari masjid.. yer lah sarip... hari jumaat tuh... walaupun bleh musafir tapi ... no need to explain ok... Selesai jer semayang terus aja gi cari rumah penginapan disana yang udah dibuku sejak tahun lepas...
Setelah merehatkan diri... petang2 barula leh jenjalan... walaupun kat luar nampak macam pagi lagi hakikatnya jam sudah pukul 3 petang... serius aku tak tipu ko... petang tu just jenjalan di pekan bukit fraser... bolehla nak dikatakan pekan walaupun segan nak cakap sebab ada 5 bijik kedai jer.. kedai pak mail, kedai uncle muthu, kedai ehsan, kedai jarjit dan kedai kak ros (nama kedai ni aku agak2 jer.. korang jangan percaya pulak)... yang lain2 pejabat kerajaan ngan rumah banglo jer... kaya2 org sini... banglo sorang sebijik..
Seperti biasa asyraf tetap ngan bolanya.. kemana saja nak hangkut bola... nampak tak bola kuning tompok itam itu? ha.. nampak pun... itu bola... itu pak long asyraf juga kasi... itu masa itu birthday asyraf jugak... terima kasih itu pak long asyraf jugak.. mujurla asyraf tak sepak masuk itu gaung... sebabnya semua bangunan kat sini dibina di lereng2 bukit... takder nyer tanah rata... kalo korang nak tanah rata.. sila pergi ke arah Cameron Highland yer... disana ada Tanah Rata... kenapa bangunan ni dibina dilereng bukit???? pasal tak diratakan jer.. kan senang... ko ni sood.. benda camni pun ko tak bleh pikir... huh... cetek minda sunguh... hmm ntahla.. ko tanyala si meon tuh..
Sambil2 sheshoping serbineer tuh nampakla bola nih.. rembatlah jugak pasal sitecik ni suka bangat sih.. lihat aja ditelitinya bola itu... khusyuk bangat... sepanjang kat sini asyrafla yang paling hapy sebab banyak mainan yang dia bleh main... playground banyak betul... dah macam bercuti kat playground dah..
Main jongkang-jongket
Main gajah-gajah
yang paling tak tahan
main buaian...

-
-
-
--
-----------
-
---
--
-
-
-
sekali mak dia da...

Thursday, February 3, 2011

Kisah Rasamas

Rasamas
Lot LG 04, Lower Ground Floor, Alamanda Putrajaya Shopping Centre, Parcel Z, Precint 1, 63000, Putrajaya,
Wilayah Persekutuan

Tel/Fax :888- 93604
Business Hours : 10:00am - 10:00pm

Kasi promo restoren makanan segera nih... cam best jer.... ala2 kedai nasik ayam... tapi wife aku kata sodap... so ari tuh tryla makan kat sini... bawak pak sutam sekali yang kebetulan datang kat umah ari tuh.. masuk jer res ni memang kagum ngan dekorasinya... wah kaget seketika dibuatnya.... memang uihhh... susah nak explain.... so aku tak explainla yerk... asyraf didudukan di KERUSI KHAS... cam best jer bunyi kerusi dia... baby chair da... mula² ok jek.... pas tu... nak syik mak... nak syik mak... pastu..... tgk bwh.... bawah la sameon... yang ko pegi tengok atas tu pahal... bertindak ikut arahan....





Mula² besar... pastu besar lagi.... lagi besar.... lepas tu kecik sikit....
Lagi kecik.... lagi lagi kecik.... kecik²².............................



Tara.... makanan dah sampai... kasi suap itu dalam mulut itu dia.. terus diam... lapar rupanya... he he.....
Nilah antara menunya... nasik ayam sedap.... ayam tu kira sekor... tapi ada dua perisa... percik ngan belek peper... tapi aku lagi suka itu belek paper juga... sedap bangat sih... ayuh dong kasi perabis itu ayam.. antara side dish dia macam kat bawah nih...
nampak menyelera kan.... sup dia pun sedap jugak... terasa keayaman sup dia... sebab sup ayam pun...
yang ni plak ala2 popiah... aku pun dah tak ingat inti apa... tapi ada inti la... hmmm kena pergi balikla jwbnya... lepa makan kena minum... tgk jelah aksi asyraf minum... layannnnn.....



Pose mata tuh... tak tahan....

Wednesday, February 2, 2011

Kisah Fettucini

Wah title post tak hengat... Apakah itu fettucini? Menurut Kak Wiki pedia.. "Fettuccine (literally "little ribbons" in Italian) is a type of pasta popular in Roman Cuisine" itulah maksudnya... Kak Wiki ni semua resepi dia tau... apa kejadah masakan dalam dunia ni dia tau... hebatkan... ko pandai masak? tak?? aku sama.... ha ha...
Nilah rupe fettucini bila dah masak... nampak sedap jerkan... tambahan pule model yang menggaya fettucini... uhhhh... so sexy.... nak tahu tak resepi dia kak tom?... walaupun aku bukannya kira arif bab memasak ni a.k.a pakar... sebab aku dah ada bini yang pandai masak... so aku share jugakla resepi dia ngan korang... mudah jer... senang bangat... sila semak resepi dia kat bawah yer tuan puan....
RESEPI FETTUCINI ala Chef Wahid

Bahan-bahan:-
1. Sepeket fettucini segera. Boleh didapati kat Pasaraya²...

Cara-caranya:-
1. Ada kat belakang paket tuh.

Selamat mencuba.. Sekian..