Monday, December 22, 2008

KELUAR WAD

19 Disember 2008- Alhamdulillah... hari ni isteriku dibenarkan pulang... lega rasanya... yelah penat dibuatnya duduk kat sepital... 4 hari macam 4 bulan rasanya.... lepas jer semayang jumaat aku balik umah amik ayah mertua aku bawak sekali ke sepital... yelah sementara aku uruskan check out isteri aku dia bleh tengokkan kereta kat lobi... bukan bleh parking lelama kat situ... sia2 kena halau kat pak guard... tapi sapa berani kacau ayah mertua aku... memang saja jela..

Lepas je urusan di wad dengan amik ubat segala...cop itu ini... skrg urusan bayar bil hospital... berapa pulak ni.... perh kat rm2000... mau pengsan aku dibuatnya... tapi memandangkan aku keja gomen... aku just bayar rm27 hinggit jer... alhamdulillah... jimat duit... Berakhirlah episod di sepital serdang... Thank dokter and misi2... kengkawan yang datang melawat pun tima kasih jugak... bawak hadiah... tq.. tq..

Sunday, December 21, 2008

MENEMANKAN ISTERI

Selepas bersalin isteriku di tempatkan di Wad 8B katil 20... wad kelas satu katanya... hmmm... okla... syukurla mana yang ada... sepanjang tempoh ini hari2 aku ulang alik masuk wad yelah bini akupun tak boleh gerak banyak... kena masuk air lagi... so aku bawakla masuk menda-menda makan dari luar.. mertua aku dah sampai dari perak... so adala masak2 sikit untuk isteriku... korang pahamjelah.. makanan sepital mana sedap... semua direbus... dah macam masakan aku masa bujang dulu... main campak2 je... he he...

Seharian jugakla aku di hospital.. selagi pak guard india tu tak halau selagi tula aku ada.. mujurla aku dah berbaik dan berbasa basi ngan aci tuh... so blehla lepak lama sikit... lagipun aku ada pas vip... bila2 bleh masuk... cuma malam jelah kena blah... wad perempuan la katekan..

19 DISEMBER 2008



18 DISEMBER 2008

17 DISEMBER 2008



Saturday, December 20, 2008

KELAHIRAN ANAKKU

Jam 8.10 minit pagi aku diminta masuk ke bilik bersalin.... sekali lagi jantung diserang... aku dimaklumkan isteriku dah bersalin... Alhamdulillah... tapi bagaimana keadaannya? Aku meluru masuk.... langkah aku terhenti apabila seorang jururawat menahanku... "Suami Wardah?" tanyanya.. aku mengangguk lemah... "en azankan dulu bayi ni". Bayi kecil itu aku tatap, tapi bagaimana isteriku... setelah diberi penjelasan bahawa isteriku masih dibilik bedah dan keadaannya ok... fuhh lega... alhamdulillah... "tahutak jantina baby ni? tanyanya lagi. "tak"jawabku ringkas... dia kemudiannya menyelak pampers anakku.. hmmm selambak..

Azan... bayi kecil itu aku pangku dengan bantuan jururawat... takut nak pegang.. yelah manala aku reti... selepas diletakkan dipangkuan ku aku mula mengazankannya...mata si kecil memandangku... dia hanya diam... mungkin memahami.... tapi sesuatu yang tak sepatutnya aku buat telah berlaku... azan yang aku laungkan bunyi pelik... patutla si kecil menjeling terhadapku... dah bercampur ngan iqamahla pulak... malu aku dibuatnya... harap2 jururawat tadi tak dengar.... he he... camner la bleh jadi camni... tulah kalo dah berdebar tahap gaban....

Friday, December 19, 2008

DEWAN BERSALIN

17 Disember 2008- Seawal jam 5.45 pagi aku dah bangun.... itupun sebab dapat panggillan dari isteriku menyatakan dia dalam persediaan ke bilik bersalin... aku segera bersiap ala kadar... walaupun mata still rabak kugagahi jua... perasaan risau berbaur dihati... perjalan ke hospital kurasa sekejap jer... mungkin aku bawak laju kot... sampai je hospital aku terus ke dewan bersalin... menunggu lagi perkembangan selanjutnya....

Selepas sembahyang subuh aku ke cafe sekejap beli minum pagi.... belum sempat minum dapat panggilan dari kaunter khidmat pelanggan menyatakan doktor mahu berjumpa aku kerana isteriku hendak dibedah... Ya Allah apa pulak kali nih... memang berdebar... mujurla aku tak der lemah jantung... kalo ta entahla... Masuk jer ke bilik bersalin punyala ramai doktor... aku dah gelabah... selepas diberi penerangan mengapa isteriku perlu dibedah aku di minta keluar dari bilik tersebut... hasrat aku nak temankan isteriku bersalin tak kesampaian...

Kawad kaki pun bermula tatkala isteriku masuk bilik pembedahan.... kiri kanan... aku tak reti duk diam... kehulu kehilir.... jantung berdegup kencang.. perasaan takut gelisah dan bemacam perasaan bercampur baur... yelah aku sorang2 kat situ... orang lain semua bawak family sampai tak cukup kerusi... doa dipanjatkan pada Yang Esa agar isteri dan anakku selamat....

WAD 5F HOSPITL SERDANG


Isteriku dimasukkan ke wad 5F, wad menunggu sebelum bersalin... seharian jugakla aku dihospital... menemankan dia... yelah sensorang... mak ayah still kat kampung... so akula yang jaga dia... siapa lagi nak jaga.. time nila peranan suami penting.. tak gitu...

Thursday, December 18, 2008

KLINIK PRIMER HUKM

16 Disember 2008- buat julung kalinya aku menemankan isteriku membuat pemeriksaan di hospital.. biasa dia pergi sendiri.. yelah klinik tersebut dekat dengan pejabatnya.. tambahan jadual kerja aku tak menentu... tapi pada hari itu aku off duty... so dapatla aku temankannya.... Kami sampai awal jugakla.. Pas je park kereta terus masuk klinik... perhh ramainya umat manusia... sampai terkeluar dari klinik orang beratur nak mendaftar... Hampir sejam barula nama isteriku dipanggil di kaunter pendaftaran... huh.. menguji kesabaran betul...

Pemeriksaan dengan doktor bermula ditingkat 3... buat urine test dan berat....lepas dapat result baru bleh check doktor ditingkat 2....hmm kena tunggu lagi.... sejam jugakla.... huh sekali lagi... masa check doktor tanya condition isteriku... nak scanla pulak.... aku turun tingkat 1 pulak nak dapatkan pengesahan percuma... lepas tu aku naik tingkat 3 mendapatkan isteri aku... kena tuggu lagi doktor... dalam 20 minit baru dia muncul nak buat scan... baby aku ok tapi jantina dia still aku tak tahu... walaupun dah bekali scan tapi tak tahu jugak... asyik menyorok jer....

Lepas tu kami turun balik tingkat 2 jumpa ngan doktor sekali lagi... asyik turun naik penat aku dibuatnya...doktor maklumkan isteriku ada masalah dan nak kena masuk wad... pulak dah... so nak tak nak kenala isteriku naik ambulan gi hospital serdang... dahla tangan kena cucuk... sian dia.... hmmm aku rasa korang mungkin dah tak dapat pengalaman ni sebab klinik ni pun dah nak pindah.. dengar kat bandar tasik permaisuri.... tapi apapun terima kasih kat dokter dan misi yang merawat isteri aku....

MULANYA DISINI.....

Kisah ini bermula pada hari sabtu 14 Disember 2008 apabila aku menerima pangilan telefon dari isteriku mengatakan beliau seperti mahu bersalin.. ketika itu aku masih dipejabat... yelah kerja seperti aku ni tak mengira cuti, siang atau malam.... kerna "Saya Menurut Perintah". Walaupun aku baru jer masuk pukul 10 pagi tadi tak sampai 2 jam kat pejabat aku terus bergegas pulang... Masakan aku tak risau... isteriku seorang diri dirumah...

Sampai dirumah... isteriku telah bersiap... yelah nak gi sepital check.... melihat keadaan isteriku yang masih lagi ok... aku merasa lega... kami tunggu yong ngan lope sampai untuk gi sesama... Sampai di sepital doktor mengesahkan keadaan isteriku normal... belum mahu bersalin... bukaan cuma 1cm... so kami pun balik... Alhamdulilah semuanya selamat...

AMBULAN