Wednesday, February 25, 2009

ASYRAF TIDO


Sesuatu yang menarik apabila asyraf tido ialah.. dia suka bukak mata sebelah masa tido... ikut my wifela tu... agaknya dia nak pastikan mak ayah dia ada dekat ngan dia kot... kekadang tgh tido dia senyum.. kekadang dia nampak takut... hmmm entahla.. ikut kata mak mertua aku... kalo dia senyum tu dia tengah main ngan abg dia... suka sangatla kot... mungkin diaorang main polis sentri kot... hmmm... tapi sesuatu yang aku perasan... asyraf ni jenis yang lawan mata... maksudnya disini adalah.. kalo dia mengantuk dia bersusah payah tak nak tido... suka berjaga... maka dengan itu aku ngan wife turut jadi jaga... seperkara lagi aku rasala dia ikut sepupu2 dia yang memang menahan mata tak mau tido.... entahla...

22 FEBRUARI 2009




19 FEBRUARI 2009




15 FEBRUARI 2009




BALIK JENGKA







15/2/2009- Untuk sekian kalinya... kami bertiga barula berkesempatan balik ke Jengka... dekat 2 bulan gak barula dapat balik... yelah mywife baru lepas balik pantang kat KD. So barula dapat balik.. asyraf bukan main suka.. yelah nak jumpa tok ngan tok wan dia.... pak2 sedara.. mak ndak dia balik gak.. so dapatla kumpul reramai... walaupun maklong dia tak dapat balik... balik hari sabtu kendian balik Kl hari ahad... memang penat cakap ko... tapi yelah pak tam dia ada intibiu pulak on monday so kenala balik gak... aku usung sekali tok ngan tok wan dia balik Kl... Lagipun my parent belum lagi menjengah rumah aku... yelah tak berkesempatan.. sepanjang perjalanan asyraf cool je... agaknya budak ni suka travel kot... yelah dapat tgk pemandangan bergerak kat luar tingkap... apapun alhamdulillah... buat dia meragam kang satu halla pulak...

Thursday, February 12, 2009

HADIAH UNTUK ASYRAF


12/01/2009- Hari ni aku duty.... masuk je bilik aku ternampak sebuah hamper... tertera nama wahiddin... untuk aku ker? hati kecil ini tertanya-tanya... oh ya... baru aku teringat... semalam ada majlis perpisahan one of my officemate... agaknya diorang bagi masa tu... patutla si seketeri tu suruh aku datang semlm... actually bukan taknak datang... tapi aku lebih suka dok kat umah temankan anak dan bini aku.... lagipun semalam gi JPN amik mykid Asyraf... besar gak hamper ni.. memacam ada... sampai je kat umah aku cakap kat asyraf ada hadiah untuk dia... asyraf apalagi tak sabar nak bukak... terkinja-kinja dia... he he... tapi bukan dia la bukak... kang tak logik pulak cerita aku.. budak belumpun 2 bulan dah bukak hadiah... sapa lagi yang bukak mak ngan ayah diala... nampaknya asyraf dah ada baju baru... tapi besar sikit.. tunggula asyraf besar sikit baru pakai... my wife apalagi... asyik tersenyum tengok botol susu baru ni... dah bertambahla koleksi botol susu dia....

Sunday, February 8, 2009

ASYRAF TAK MAU TIDO

Malam yang kenkawan aku datang umah... asyraf meragam.... tak mau tido pasal apa entah... puas didodoi... dinyanyikan pelbagai lagu.... hmmm tak jalan... tukar pampers dah 3 kali dah... petang tu daus nasihatkan dia jangan tido ye malam ni asyraf... agaknya anak aku mendengar nasihat dia kot... daus2... ghaso nak lompang je ekau...

Aku mendodoi dan terus mendodoi.... nyanyi pelbagai irama berkumandang... harap2 jenjiran terhibur mendengar suaraku yang lemak merdu ni.... jam dah kat pukul 6... asyraf tak tido gak... aku malasla nak nyanyi lagu nirvana kang kejutan pulak asyraf.... so aku dendangkan selawat syifak... dulu tak reti aku selawat ni... tapi aku berlatih hari2...so asyraf relaks sikit dengar... yela anak merahang ekau nyanyi lagu ntah apa2 memangla tak jalan... cuba berzikir bertahmid beselawat ada gak pahalanya... Alahmdulillah pas aku semayang subuh aku dodoikan balik asyraf... my wife amik turn semayang.... sian my wife... tido dia pun dah tak menentu... Kini aku menyedari.. mungkin inilah pengorbanan yang pernah ibubapaku buat untuk aku masa kecil dahulu... terima kasih mak ayah....

Kat 6.30 baru ayraf tido.... alhamdullah... tangan aku lenguh usah kirala... tak yah beli dumbel dah... angkat anak je cukup.... So akhirnya dapatla kau tido... akhirnya kat pukul 12 baru terjaga... si asyraf pun layan sama gak... ha elokla jemaah anak beranak....

MELAWAT ASYRAF

7 Februari 2009 - Hari ni hari sabtu, kebetulan aku off duty... so kengkawan aku nak datang umah... so kenala prepare apa yang patut... hmmm nak masak apala agaknya.... sejak 2 menjak ni akula kena masak... yelah asyraf kalo time nak masak time tula dia jaga... nak suruh wife aku masak, sapa pulak nak nyusukan asyraf... so akula kena masak... aku bab2 masak ni no hal la... hari ni aku masak udang masak lemak cili api bersama kacang buncis dan ikan keli goreng berlada.... hmmm boleh tahan sedapnya... kalo naufal makan sure bertambah... he he

tepat jam 2.30, sebuah kerata wira hitam berhenti depan umah aku... 3 jejaka kacak berspek hitam berada dalam kereta.... muka ganas gak... aku mendapatkan mereka.... ada apa encik???? saya tak mau beli kapet... jawabku tanpa ditanya.... setelah diperkenalkan diri oleh mereka baru aku tahu... rupanya mereka adalah pirun, wan dan daus... kawanku rupanya... tak sempat nak ajak masuk mereka dah mula berkeliaran di garden aku... semua pokok dikelebet mereka....

Selang beberapa minit kemudian, kereta generasi kedua atau lebih dikenali gen2 menapak depan umah.... ooo pejal ngan family dah sampai.... semua aku ajak masuk.... dah masuk apalagi bermula diskusi..... pelbagai topik dibincangkan... terusla berhujah.... tapi sebelum tu thank to pejal ngan family bagi hadiah untuk asyraf iaitu sebuah beg... bolehla asyraf bawak gi sekolah nanti....

masa tu asyraf still kat bilik atas tgh menyusu.... so sasaran sekarang adalah naufal.... eiiii kiut kemain budak tuh... badan pun hantap.... apalagi pas2 la dukung budak naufal tu... mula2 daus.... pastu aku kendian wan n pirun... kat wan paling lama sebabnya... entahla...

Tak lama pas tu my wife bwk asyraf turun.... asyraf tido... letak je atas tilam dia terus kena serbu.... borak2 jugak... perut dah sehati berdansa ni.... so aku ke dapur menjerang air... cadang nak wat cekodok teh-o.... ni resepi yang popular masa aku belajar kat UTM dulu... tapi dah modified sikit... aku letak sosej... siap je.... jemputla kengkawn makan.... kali ni sambung balik discusss... yelah lama tak jumpa kengkawan... apalagi beburak sakanla... ketawa tak ingat... kat kul 515 baru bob sampai.... lewat sikit sebab dia gi bengkel kete... sian bob... habih bumper ranap... ni semua gara2 jiran rumahnya yang tak prihatin...

Bob bawak bini dia sekali... dia bawak buah tgn gak.... thanks bob... bob dah mai... diala kena serang pulak... bertubi2 soalan kena tanya.... masa pun dah lewat... dah nam lebih.... pas semayang asar semua dah nak balik....

2 FEBRUARI 2009




1 FEBRUARI 2009