Saturday, June 27, 2009

Mandi





asyraf suka mandi... sebab mandi akan membersihkan kita... bila mandi kita rasa segar... tapi bukan sebab tu sebenarnya... memang dia suka main air... kalo bawak gi sinki jer seronok kemain.... ibu selalu mandikan asyraf kat singki... senang kot... tapi baru ni ibu mandikan guna besen... cam mandi dalam bath tub pulak... asyraf pulak tak kisah dengan air sejuk... dah biasa kot... susah jugak kalo asyik nak mandikan air panas.... yelah nak menjerang air pulak satu hal.. nanti dah besar sikit ayah ajar asyraf berenang k... ayah super pandai berenang.. akl maklumla... tapi jangan direndam anak tu lama sangat.... kang kecut pulak....

Main Lidah




Ni pulak hobi baru asyraf... main lidah... suka pulak dia mengetap lidah kat bibir.... ayah cuba buat cam tak best jer... tapi itulah dinamakan baby... macam2 menda baru diaorang akan buat... mungkin sebab diaorang rasa selesa dan senang hati bila berbuat demikian... pada ayah suka hati asyrafla... tapi kita sebagai ibubapa kenala selalu pantauanak2 ni, yelah dia bukannya tahu menda yang dibuat tu mudarat ke tak. memangla semua menda diaorang buat.... kitala kena larang kalo menda yang dibuat tu tak elok... mencegah lebih baik dari mengubati kata orang... jangan menangis kendian hari... budak2 memanjat-manjat kena ditengokkan. kang terhenpap dgn peti sejuk baru hang tau... asyraf pun sekarang dah makin lasak jugak... dah boleh meniarap ngan buat pusingan 360 darjah... pulak tu dah boleh gerak kedepan sikit2... ala yang macam askar menerap kendian gerak kedepan tuh... ha mcm tula... cuba anda buat asyraf nak tengok...
sekarang ni jugak, tangan asyraf makin pantas... asal jumpa menda nak dibawak kemulut... tak kirala menda apa... risau gak kot2 luka gusi dia... so kenala selalu pantau.... make sure menda2 lembut je ada dekat dia... menda apa yang lembut ekkk???

Thursday, June 25, 2009

Pakai Baju

Masa ni asyraf tengah dipakaikan baju.... best tak cerita ni... he he..

16 June 2009

Saturday, June 20, 2009

ASYRAF DAN IBU


HOSPITAL MELAKA

 
Ha kawan2... masa ni asyraf gi hospital melaka... melawat oyang... oyang sakit teruk.... sian dia... tapi sekarang dia dah takdeer... sekejap jer rasanya asyraf manja-manja dengan dia...


KE MELAKA




Saturday, June 13, 2009

MAKANAN PEJAL PERTAMA ASYRAF




Bila dah tumbuh gigi... kenala makan... nila makanan yang ibu masak special untuk asyraf... resepi dari internet... puri labu... ntahla... ayah rasa tak sedap langsung... tak tahula asyraf mcmana... tgk macam suka... so ibu bagila makan... mujurla ibu masak untuk asyraf je... kalo untuk ayah... rela ayah masuk dapur... masak ketam masak lemak cili api beserta sayur campur yang sedap memikat tuh...

CALAR







Tengok jelah muka asyraf tu... habis calar balar... kuku pendek pun nak mencakar... hmmm... mujurla kak nah dah sapu ubat.... nak disarungkan tangan... asyraf menghisap jari.. kang abis lencun... susah2 sarung je muka... ha.. lupa pulak.. asyraf dah tumbuh gigi... ada sebatang... so makin bertambahla aktiviti asyraf... menggigitla pulak pas ni.

Monday, June 1, 2009

ASYRAF MENIARAP








Ha... asyraf dah boleh meniarap... baru je lagi pandai... sekarang dah selalu sangat... pusing sikit je dah meniarap.... syabash mere bethe... tapi kalo dah penat mulala dia bising suruh orang angkat... he he..

BALIK JENGKA




Jumaat lepas asyraf balik jengka.... nak tgk tok ngan tok wan... lagipun tok wan sakit... sian tok wan... asyraf seronok sangat jumpa tok wan sebab tok wan hadiahkan asyraf mainan... kawan2 nak tgk tak mainan tu? Tunggu ye... mula2 asyraf takut nak main sebab benda tu gerak2, ada bunyi... asyraf nangis... tapi bila dah lama asyraf pun suka... tapi camner rupa mainan tu? kawan2 tunggu yer... nanti asyraf tunjuk... kita main sama-sama ok...

TIDO BUAI


Bestnyer asyraf tido kat buai... lena betul... biasanya asyraf tido atas tilam jer... dodoi pun kat lengan ayah atau ibu... buai ni tok yang buatkan... yelah asyraf mengantuk sangat tapi tak mau tido cam biasa... tima kasih tok...