Sunday, November 1, 2009

MOOD BAIK




Baru bgn tido memangla mood dia baik... cuba kalo nak tido.. huhu... meragam bagai nak rak... gosok2 mata.. meloncat2,, cakar sana sini... hmmm tula perangai anak den niha... kan maen susah nak tido... sabar jelah.. tido kek longan niha.. tak nak e dio tido atas tilam.. hmm osahla ekau ni asyrap... dodoi tak nak e lagu lain... selawat syifak tu jugo nak didongar e... mujur den ni hapal.. kalo idak mau dijomputnyo hijjaz datang umah niha.. apo kono ayah e cakap negori... buruk bonar... eden ni orang kodah...

SMILE IS SADAQAH



Senyum.. senyum... ayat glemer bila nak amik gambar asyraf... senyum siap meleleh air liur. he he.. nampak abis gigi dalam mulut... skrg asyraf ada 6 btg gigi,,, dua kat bawak 4 kat atas.. dgn pertambahan gigi ini asyraf dah tak mo makan bubur... lembik sangat katanya... so ibu bagila makan nasik... nyambil ibu makan suapla asyraf sekali... lambat jer suap mulala tunjuk perasaan... pantang nampak org makan apa... mulala mulut dia terkumat kamit... hmm tak kenyang2 ker budak ni.. ke mak ayah dia yang tak kenyang2 asyik makan n makan.. patutla anak dah terikut2 he he... skrg berat asyraf pun dah bertambah makin hantap.. makin grempon, srempon dan drempon dah ayah tgk... tak yah nak gi gym dah.. dukung anak jer ler leh build up muscle... so mana yang ada anak 3, 4,5, 10 tuh dukung la anak masing2... sure kekal langsing...

JOM DUDUK


Posing maut tu anak ayah... skrg asyraf dah leh duduk sendiri... penat merayap dia duduk plak... sambil2 duduk cam ni kalo ada menda makan kan sedap..he he... tapi duduk pun tak berapa nak stabil lagi... risau gak kot2 dia tekalit... fobia dah ayah kalo asyraf jatuh... kalo leh satu umah ni nak di'tile'kan ngan toto... kasi lembut..... dinding pun diplasterkan ngan toto... kang kalo ayah wat cam tuh kang nampak sangat buang tebiat... nanti mudah pulak nak jaga asyraf... takder pulak rasa risau... so biarla asyraf membesar dangan cabaran.. dan perhatian dari ayah dan ibu... benda kalo nak jadi tu bukannye boleh elak... kalo Allah kata jadi, maka jadila ia... so bersamalah kita tingkatkan ketaqwaan padaYang Maha Esa dan memohon doa padaNya... agar anak2 kita dipelihara olehNya... insyaAllah..

TATIH





Pernah dengar perkataan tatih? "tatih... tatih..." itu merupakan ungkapan yang sering digunakan ibubapa bila nak ajar anak berjalan.... asyraf pun sama gak... dah gian sangat nak berjalan... orang suh duduk dia nak bangun... so bwkla dia berjalan sambil ckp... tatih..tatih... hmmm merangkak pun belum dah nak jalan.... mungkin sebab terapi yang kak ro buat... sebab dia ada ckp... balut2 camni nak bagi asyraf cpt jalan... bagus gak camtu... senangla nak suruh asyraf tlg amik benda2 nanti... asyraf tlg angkat kain di jemuran... hujan dah turun... (ala2 cerita panglima bujang lapok)... skrg nipun asyraf asyik nak memanjat... mejala... kusi... bakul kain... kitapun dipanjatnya... balik kg nanti nak suh asyraf panjat kok kelapa lak.. leh tak dia panjat.. he he..

USTAZ ASYRAF





Salam semua... dah lama rasanya tak update blog ni... sibuk kemain dua menjak ni... untuk makluman semua last week 24/10/2009, kak ro yang mengubat asyraf cakap... asyraf dah sihat tapi ikut sukala nak datang buat terapi lagi ke tak... tapi ayah rasa cam best lak gi sana.. leh jumpa kengkawan... asyraf pulak leh wat terapi minda... yelah kasi tambah gagah berani kacak mantap menyengat he he... acatually kat situ ada wat gak terapi untuk org amik periksa.. kot2 ada yang nak amik spm ke pmr tu leh la gi wat terapi kat sana.. kasi betul balik mana2 yang short tu... for baby dan kanak2 tu.. mana yang nakal tahap gaban pun leh wat terapi kat sana... that why ayah nak bawak asyraf gi sana lagi... sebab kak ro ada ckp yang asyraf ni nakal... hyperactive tahap melampau... masyaAllah tak dapat bayangkanla camne bdk ni nanti... risau gak.. kang habih jahanam satu rumah... so gi terapi kasi terserlah sifat2 mahmudah dan terpelihara akhlak dan jadi anak yang soleh... insyaAllah... apa yang penting kita usahalakan... demi kebahagiannya dimasa depan.. ingat bapak2 ibu2... anak2 adalah amanah Allah kepada kita... kitalah yang patut mendidik anak agar sentiasa berada dalam rahmat dan keredhaan Allah.. cuba tgk asyraf tu, terserlah cahaya flash kamera kat muka dia... he he..