Tuesday, January 19, 2010

Minggu yang tak best

Kenapa tak best? sebab ayah kena kerja dari isnin sampai ahad depan.... semalam kerja, harini kerja... patutnya esok cuti... kena gi kursus plak 3 hari... malam jumaat kerja sampai ahad pagi... huh penat tul kerja cam ni... hmm nak wat camner.. saya menurut perintah...

So minggu ni ayah takleh la jaga asyraf.... sian asyraf kena anta umah kak tipah... terpaksala kamu membuli anak kak tipah tu.. he he.. walaupun asyraf tak leh jalan lagi.. tapi tangan dia cukup pantas... rambut anak kak tipah pun ditariknya... kalo tak masakan sepupu dia si syafiq tu mengadu kat emaknya... "mak asyraf buat syik"... itulah perangai anak ayah...

semalam bila ayah balik kerja, asyraf terus terjaga... walaupun hakikatnya dia tgh menyusu nak tido.. hakikat? perkataan level tinggi tuh... jarang guna tuh.. he he... comel betul dia pakai baju melayu... pukul 1 gak baru dia nak tido.. biasala asyik nak main jer.. kejar bola keliling rumah.. apapun ayah tetap terhibur dgn keletah dia... penat balik kerja tak terasa..

Nampaknya minggu ni ayah tak bolehla nak cebok asyraf, mandikan, pakaikan baju, bagi makan, minum susu, tidokan... hu hu.. tak sabar nak tunggu minggu depan... mungkin korang rasa pelikkan kenapa aku suka jaga budak... sebabnya sejak kecik lagi aku dah mengasuh adik2 aku.. so takat nak mencebok budak tu apala sangat... walaupun aromanya tuhan jelah yang tahu... tapi demi anak terchenta aku sanggup.. cewah... kalo korang tu perempuan lainla.. tapi kalo korang lelaki mungkin aku rasa ramai yang tak sanggup.. mungkin pada lelaki kerja2 tersebut adalah kerja orang perempuan... ye ker???... aku rasa ramai perempuan tak setuju.. yelah anak tukan anak korangkan laki bini... tak kan nak harapkan bini jer buat kerja rumah... dah macam pembela wanita plak aku nih... ha ha... tapi itulah alkesahnya... pengalaman aku jaga asyraf banyak mengajar aku erti sebuah pengorbanan dan kesabaran... mungkin itu jugalah yang dirasai oleh isteriku... tidur malam tak lena.. bangun pepagi buta.. gi kerja lagi.. sian dia... so suami² diluar sana.. ringankan tangan.. bantulah isteri anda... semoga anda sekeluarga bahagia sentiasa... rasa cam pakar motivasi plak aku... pas ni leh dah aku wat buku... korang kena beli... he he.. k lah jumpa di lain masa...

lupa plak nak cerita.. tadi kawan aku 'semah' dok komplen.. awat aku cerita dalam blog ni pasai anak aku jer.. ceritala apa yang buat semalam... makan apa ka... tu dia.. peminat fanatik dah komplen... kenala aku memvariasikan blog aku ni dengan cerita2 menarik... tunggula semah dalam n3 yang berikutnya... InsyaAllah...

Tuesday, January 5, 2010

Salam Tahun Baru

Salam semua, ayah asyraf ucapkan selamat tahun baru pada kawan2 semua.. moga tahun baru ni banyak perubahan kearah kebaikan kita lakukan. insyaAllah. Lama tul tak update blog ni... bknnyer apa bizi memanjang.. banyak tul program2+ aktiviti... yelah sekarang ni ayah dah jadi full time BS time ayah off duty... memandangkan ayah kerja 2 hari pastu cuti 2 hari... so bykla masa kat umah... sejak kes nursery aritu ayah ngan ibu jaga asyraf gilir2... mujurla bos opis ibu perihatin... ibu leh wat kerja kat umah.. bila ayah balik umah baru ibu gi kerja... itulah rutin harian ibu ngan ayah.. alhamdulillah... perkembangan asyraf setakat ni memberansangkan... makin manja ngan ayah ngan ibu.. ayah pun rasa seronok gak.. yelah time2 cuti ni ada gak kawan kat umah.. takderla ayah nak membute jer... leh makan sesama.. main kejar2 sesama.. main bola sesama.. ayahla jadi keepernyer.. buat masa ni kitaorng main bola pakai tangan jer.. yelah asyraf pun blum leh jalan lagi... nanti ayah upload gambar asyraf main bola.. bkn main laju lagi dia kejar bola.. mengesot lak tu.. heran gak.. tak penat kedia.. kita ni nak pengsan rasanya ngejar dia.. mungkin badan dia ringan kot.. kenala ayah selalu berlatih ngan asyraf.. kasi kurang sikit lemak2 mak enon nih...

skrg ni jugak asyraf dah mula memanjat... kerusi.. meja... peti sejuk..tv.. huh segala kebenda nak dipautnyer... kenala selalu peratikannya... dalam dok perati tu jugak.. telefon umah ni berapa kalidah dicampaknyer kelantai.. hebat tul anak ayah ngemas.. mujurla brg dalam umah ni tak byk kalo tak makin seronokla dia ngemas... alhamdulillah asyraf sekarang dah senang nak ditidorkan... dulu sampai lenguh tangan ayah dodoikan... sekarang ni dia dah pandai.. baring sebelah ayah.. pastu ayah tepuk2 sikit dah tidor... wah.. seronoknyer ayah rasa... itulah serba sedikit pengalaman ayah jaga asyraf... memang mengujakan... asyraf pun dah bleh cakap sikit.. huruf jawi pun dia dah kenal... alhamdulillah.. rajin tul asyraf ni mengulangkaji pelajaran.. time ayah baca quran rajin plak dia menyelit nak tgk...

Bila nak jumpa kak raw? dah lama tak jumpa dia... dah balik dari umrah kot dia.. asyraf nak gi wat terapi minda plak... sejak kak raw cakap asyraf dah sihat dah lama tak gi behrang... ayah ngan ibu nak bwk gak asyraf gi sana nanti.. yelah sebelum dia makin membesar.. mana taknyer.. kak raw ckp asyraf ni 'baik' ... huh.. berpeluh gak dengar masa kak raw explain aritu.. patutla asyraf skrg dah makin menunjukkan belang... berbelangkah akanakku? adeh korang ni bukan belang tula..ni peribahasa melayula.. kot korang tak pahamla... he he... oklah nantilah ayah tunjukkan aksi2 dia yang menunjukkan belang.... kenala ayah mantapkan lagi camner nak nangani perkara ni... kot2 korang ada ilmu lehla kongsi..
Goyang kiri
Goyang kanan
belek-belek

kenapa plak nih

Going Home

Anniversary dan Birthday



Anniversary - Restoran Nasi Lemak Ayam Kampung Tomyam Ipoh.





Main Dumble...

Dah namanyer budak2... budak ker... rasanya still baby lagi.. semua menda nak dimainnyer... tgk ajelah gelagatnyer menolak dumble tu... kuat gak tangan dia.. kehulu kehilir ditolaknyer... pas tu tinggal merata... bukannyer nak simpan balik... osahla ekau asyerap.... ayah angkat dumble dia pun nak wat gak... risau gak digelek ngan dumble... ha mau menjerit budak tu... tapi nak wat camner kalo mender tu jugak yang dapat buat dia diam.. bagi jelah dia main... patutla tangan ekau kuat asyerap... mau bongkak muko eden niha ekau lompang....



Lope Jijie...


Jom Gi Kenduri Anak Wan Acik










Jom Ngemas




Jom Drift





I can quit anytime i want





Jom Makan Ubat