Monday, March 29, 2010

Pesta Buku Antarabangsa

Semalam sempatla bawak ibu ngan asyraf gi pesta buku... saja jenjalan... dah lama tak kuar... tambah2 ke KL... bukan senang ayah nak bawak gi KL... bukannya tak nak karim... ko paham jelah KL.. dahla jem.. parking plak susah... huh memang tak menepati tempat yang ayah suka... mula cadang nak naik lrt... bagi pengalaman kat si kecil ni naik kereta lipan... bila2 pikir balik... susah plak kalo nak gi mana2 pastu... so naikla keta gak... sampai sana... pergh habaq hang.. punya jem rambutan... kereta bersusun... mujurla jumpa gak paking... dalam PWTC plak jem lagi... kali ni ngan manusia2... berasak2... terpikir gak... ramai jugak rakyat malaysia yang minat membaca ni... walaupun ramai yang beli majalah/ komik ujang... baca gak kan... masa jenjalan tuh tersangkut plak kat booth buku kanak2... beli la buku2 kat asyraf... tambahan plak asyraf pun dah bleh membaca dan mengeja... tgh2 round tuh terserempak plak ngan PM... bukan pak mat tau... perdana menteri... dapatla asyraf tgk pm.. walaupun pm tak tgk asyraf... yelah en polis pun bersepah kepung dia.... huh banyak betul booth kat sini... tercabut kaki berjalan... dah la dukung si kecil nih.. hu hu... mau tercabut lengan sudah... mujurla gilir2 ngan ibu... apapun berbaloi pergi pesta buku kali ni... sebab ayah dapat cari buku yang ayah nak... asyraf pun suka sebab dapat banyak belon free... ibu? ibu bacala buku yang ayah beli tuh... sebab buku memang best.. dapat mengurangkan stress... buku apakah itu?

Muzium Mamalia

Nak pergi zoo jauhla plak... nun di ulu kelang sana... so kita pergi dekat sini... muzium mamalia.. kat presint diplomatik.. free jer masuk... macam2 binatang ada.... gajah, rimau, cipan, rusa, segala mamalia la ada... siap ikan paus tu... tak caya... jom layan gambar kat bawah...

Kita mulakan dengan Cik cipan yang begitu pemalu... diam jer dia... first time tgk cipan depan mata... walaupun binatang ni tak idup a.k.a diawet... tapi tetap nampak real..

Kyusuk tul asyraf tgk tupai... kalau la dia dapat pegang abisla... arwah sekali lagi tupai tu.. he he.. ntah apa bermain kat fikiran si kecil ni?

Rusa dan adik beradiknya... bolehla tgk dekat-dekat.. tak lari pun binatang ni... yelah cik semah... dah awet tuh... kalo tak mau lintang pukang rusa tu lari tgk aku.. kyusyuk tul si kecil nengok... binatang apa asyraf? rusa... binatang apa? rusa... binatang apa? rusa la ayah... time ni leh ajar si kecil kenal2 binatang... ala2 dah macam pakar vaterinar plak ayah... siap cerita pasal haiwan ni jenis herbivor tu..

Nila gambar ikan paus tu, tulang jer pun.. tapi memang tulang betulla... besar gedabak.. si kecil pun telopong tgk tetulang tuh..

Nama hewan ni asyraf tau sebut... bahasa diala.. beruang disebut buah... orait la tu... janji ada bunyi he he..

Tuesday, March 9, 2010

Mandi Lagi

Kali ni n3 pasal mandi jer... yelah pepanas camni memang seronok kalo dapat berendam jer... barula sejuk badan nih... kali ni kita gi plak Sungai Salu... kat mana plak ni? bagi yang ada dengar berita bebudak sekolah yang lemas kat Kuala Dipang tu taula mana sungai salu ni... ada air terjun lagi... masa ayah ngan ibu kawin dulu... sungai ni la ibu bawak ayah jenjalan... sebabnya dekat jer ngan umah opah... kira blakang umah opah jugak... air dia memang sejuk... patutla asyraf mengigil nak masuk sungai ni... mula2 memangla menjerit tapi lelama dalam air tu dia plak yang lebih...
kan seronok kalo blakang umah ada sungai... bleh mandi ari2... kalo ayah zaman kecik2 dulu.... mana sungai tak di explorenyer.. sungai tu ada buaya pun diterjunnya... janji dapat mandi... he he.. punyala nun alif kap lam.. harap asyraf tak jadi cam ayah dolu2 la...
Bersama pak long dan maklong.... kat depan tu ada lope jiji ngan 'abg afan ada duit seposyen jer'... kenapa plak panggil 'abg afan duit seposyen jer'? ha nantilah suruh ibu asyraf citerkan... k jumpa lagi...

Kg Padang Kunyit

 Kg Padang Kunyit... kat mana tu? pada yang tak tahu.. kg padang kunyit tu kat Grik, perak.... cuti yang lepas asyraf sefamily, paklong sefamily, opah, tok chor, cik nur dan pak su pergi melawat MakYang. yelah pak yang tak dapat cuti nak balik KD.. padahal ayah yang teringin sangat nak gi Grik... sejak kawin ngan ibu tak pernah gi grik... Alhamdulillah tersampai gak hasrat nak gi sana... seronok tul suasana kg kat sini... suasana sungguh nyaman... tapi masa ni musim panas... kebetulan belakang umah mak yang ada sungai... apalagi... jom mandi manda... bukan jauh pun jalan kaki jer... asyraf pun yang sememangnya suka main air mulala meronta-ronta masa sampai kat sungai tu... tak sabar2 dia nak masuk sungai... mana tahan tgk sepupu dia semua dah berendam...
 Mula2 asyraf jerla berendam... kan main seronok dia... bila tgk asyraf seronok ayah pulak mana tahan... dushh... ayah pulak dah berendam... he he... panas2 cam ni tak tahan tgk air sejuk ni...
 

Kisah Topi

 Salam semua.... dah lama tak update blog ni... nak kata sibuk semua org pun sibuk kan?  ni pun gagah jugak buat n3... itu pun selepas dapat mesej berbaur ugutan kalo tak update blog nih... he he... memang peminat setia blog ni rupanya... Alhamdulillah sekarang asyraf dah masuk setahun 2 bln... perkembangan dia makin positive... yelah sejak jatuh dulu.. sampai asyraf pun asyik sebut "jatuh" jer... parut kat belakang kepala dia pun still ada lagi... rasanya kekal dah kot... bila tertengok jer parut tu rasa hiba sangat... exspecially bila teringatkan masa dia kat icu.. huh... Allah jelah Maha Mengetahui perasaan hambaNya ketika tu... ditabahkan hati hambaNya ini untuk menghadapi dugaan ini....

 Topi.. cap.. kopiah... songkok.. apa-apa jelah menda yang boleh diserkop ke kepala... tulah kegemaran asyraf... boleh dikatakan mainan baru la kat dia... kalo dulu nampak jer ayah ker tok chor ker pakai kopiah sure asyraf tak nak dtg dekat... takut gamaknya.. dia ingat nurse kot... yelah berapa lama pulak dia kat wadkan.. tapi ayah selalu la pakai jugak... ransang otak dia.. jgn ada rasa takut.. bkn apa... kot besar nanti takut gi hospital... yelah doktor dah pesan yang diaorg nak pantau asyraf sampai darjah satu... huh lama lagi tuh... so topi2 ayah yang koleksi zaman muda2 dulu kasila kat asyraf buat dia main... alhamdulillah dia dah tak takut dah... tgk jelah aksi dia ngan topi2nya...