Saturday, February 5, 2011

Bukit Fraser

Korang pernah pergi bukit fraser? Tak??? Memang rugi kalo korang tak pergi... Sebab tula aku pegi....kalo tak rugi..... kenapa lak? rugi ker kalo tak gi? pak ayop tanye..... kan den dah cakap tadi ... rugi kalo ekau dok poie... ha.. kan dah kua baso jormen den niha.... orang dah cakap rugi tu.. rugi jelah... takkan bleh untung plak... tak paham tul aku ngan ko ni pak ayop... Maaf yer semua sedikit panas memula entry ni..... he he...
Alkisah pada minggu lepas.. kami sekeluarga telah mencabar diri untuk bercuti di bukit fraser... sebabnyer terhengen nak pergi sana... hakikatnya aku jer yang hengen nak gi sana... sebab tak mo gi sensorang hangkut sekali anak bini... Maka pada hari itu bersamaan Jumaat 7 Jan 2011 tepat jam 9 lebih kurang... kalo dah tepat mana ada lebihnyer kan upin kan.... betul2 betul... korang abaikan jelah bebudak tuh.. sebok jer... Maka setelah sesat barat di pekan koler kubu.. ditambah jalan yang berliku sehingga mencabar kakiku... akhirnya sampai gak kat puncak bukit freser... terasa kedinginan menusuk hidungku... enak sekali.... Sesampai jer terus mencari masjid.. yer lah sarip... hari jumaat tuh... walaupun bleh musafir tapi ... no need to explain ok... Selesai jer semayang terus aja gi cari rumah penginapan disana yang udah dibuku sejak tahun lepas...
Setelah merehatkan diri... petang2 barula leh jenjalan... walaupun kat luar nampak macam pagi lagi hakikatnya jam sudah pukul 3 petang... serius aku tak tipu ko... petang tu just jenjalan di pekan bukit fraser... bolehla nak dikatakan pekan walaupun segan nak cakap sebab ada 5 bijik kedai jer.. kedai pak mail, kedai uncle muthu, kedai ehsan, kedai jarjit dan kedai kak ros (nama kedai ni aku agak2 jer.. korang jangan percaya pulak)... yang lain2 pejabat kerajaan ngan rumah banglo jer... kaya2 org sini... banglo sorang sebijik..
Seperti biasa asyraf tetap ngan bolanya.. kemana saja nak hangkut bola... nampak tak bola kuning tompok itam itu? ha.. nampak pun... itu bola... itu pak long asyraf juga kasi... itu masa itu birthday asyraf jugak... terima kasih itu pak long asyraf jugak.. mujurla asyraf tak sepak masuk itu gaung... sebabnya semua bangunan kat sini dibina di lereng2 bukit... takder nyer tanah rata... kalo korang nak tanah rata.. sila pergi ke arah Cameron Highland yer... disana ada Tanah Rata... kenapa bangunan ni dibina dilereng bukit???? pasal tak diratakan jer.. kan senang... ko ni sood.. benda camni pun ko tak bleh pikir... huh... cetek minda sunguh... hmm ntahla.. ko tanyala si meon tuh..
Sambil2 sheshoping serbineer tuh nampakla bola nih.. rembatlah jugak pasal sitecik ni suka bangat sih.. lihat aja ditelitinya bola itu... khusyuk bangat... sepanjang kat sini asyrafla yang paling hapy sebab banyak mainan yang dia bleh main... playground banyak betul... dah macam bercuti kat playground dah..
Main jongkang-jongket
Main gajah-gajah
yang paling tak tahan
main buaian...

-
-
-
--
-----------
-
---
--
-
-
-
sekali mak dia da...

Thursday, February 3, 2011

Kisah Rasamas

Rasamas
Lot LG 04, Lower Ground Floor, Alamanda Putrajaya Shopping Centre, Parcel Z, Precint 1, 63000, Putrajaya,
Wilayah Persekutuan

Tel/Fax :888- 93604
Business Hours : 10:00am - 10:00pm

Kasi promo restoren makanan segera nih... cam best jer.... ala2 kedai nasik ayam... tapi wife aku kata sodap... so ari tuh tryla makan kat sini... bawak pak sutam sekali yang kebetulan datang kat umah ari tuh.. masuk jer res ni memang kagum ngan dekorasinya... wah kaget seketika dibuatnya.... memang uihhh... susah nak explain.... so aku tak explainla yerk... asyraf didudukan di KERUSI KHAS... cam best jer bunyi kerusi dia... baby chair da... mula² ok jek.... pas tu... nak syik mak... nak syik mak... pastu..... tgk bwh.... bawah la sameon... yang ko pegi tengok atas tu pahal... bertindak ikut arahan....





Mula² besar... pastu besar lagi.... lagi besar.... lepas tu kecik sikit....
Lagi kecik.... lagi lagi kecik.... kecik²².............................



Tara.... makanan dah sampai... kasi suap itu dalam mulut itu dia.. terus diam... lapar rupanya... he he.....
Nilah antara menunya... nasik ayam sedap.... ayam tu kira sekor... tapi ada dua perisa... percik ngan belek peper... tapi aku lagi suka itu belek paper juga... sedap bangat sih... ayuh dong kasi perabis itu ayam.. antara side dish dia macam kat bawah nih...
nampak menyelera kan.... sup dia pun sedap jugak... terasa keayaman sup dia... sebab sup ayam pun...
yang ni plak ala2 popiah... aku pun dah tak ingat inti apa... tapi ada inti la... hmmm kena pergi balikla jwbnya... lepa makan kena minum... tgk jelah aksi asyraf minum... layannnnn.....



Pose mata tuh... tak tahan....

Wednesday, February 2, 2011

Kisah Fettucini

Wah title post tak hengat... Apakah itu fettucini? Menurut Kak Wiki pedia.. "Fettuccine (literally "little ribbons" in Italian) is a type of pasta popular in Roman Cuisine" itulah maksudnya... Kak Wiki ni semua resepi dia tau... apa kejadah masakan dalam dunia ni dia tau... hebatkan... ko pandai masak? tak?? aku sama.... ha ha...
Nilah rupe fettucini bila dah masak... nampak sedap jerkan... tambahan pule model yang menggaya fettucini... uhhhh... so sexy.... nak tahu tak resepi dia kak tom?... walaupun aku bukannya kira arif bab memasak ni a.k.a pakar... sebab aku dah ada bini yang pandai masak... so aku share jugakla resepi dia ngan korang... mudah jer... senang bangat... sila semak resepi dia kat bawah yer tuan puan....
RESEPI FETTUCINI ala Chef Wahid

Bahan-bahan:-
1. Sepeket fettucini segera. Boleh didapati kat Pasaraya²...

Cara-caranya:-
1. Ada kat belakang paket tuh.

Selamat mencuba.. Sekian..

Tuesday, February 1, 2011

Kisah Makan

Sedapnyer asyraf makan... makan apa tuh.... "nak syik mak"... itulah ayat yang asyraf akan cakap bila dia nak makan nasik... hatta dah kul 1 pagi pun... kalo dia tak tetido lagi.. tulah ayatnya.. agak2nyelah... ibu dia gi tak amikkan nasik tuk asyraf?
Alkisahnya cam gini.... ni kisah baru yer tuan puan... kang ada tak pahamlak... kenapa tak relate ngan statement kat atas... Ni kisah masa makan2 kat restoren nasik lemak ayam kampung tomyam... actually ni kira tempat makan paling besh kat ipoh... dua rius wa cakap der... memang kenyang... menangkap perut sungguh... time ni masa menyeleberate anibeseri dan birthday kaum kerabat yang menyambutnya pada bln tersebut.. ni jelah kerabat yang sempat dikumpulkan...
Wajah2 yang penuh sabar menunggu makanan yang tengah dimasak... dulu kitaorng celebrate kat sini jugak... lihat SINI.. sebab kesedapnnyelah kitaorag datang lagi... untuk makluman aku bukan ejen restoren tuh yer... nak tahu kat mana.... korang cari jelah sendiri... yang pasti kedai ni depan lorong bapuk yang pakai bra jarang tuh... wah ko pak mail... terus jer google cari kedai tuh kat mana.. he he....
Ni antara menunyerla.. kang tunjuk semua kang meleleh air liur korang.....
ni special kat sini... ayam kampung goreng berempah sedap enak lazat.... wah namanya.. memang terkelas kak saripah norli binti sarip oiiii.. tuh baru nama lum rasanya... mau dibungkusla ayam tu bawak balik... kasi ayam kat rumah makan...
Selesai... biasalah trend masa kini... kalo amik gambar sebelum... sure ada selepasnya... so kira aku ikut trendla... tak gitu pirun...
Budak ni org dah siap dia lum siap lagi... tengah menghirup pemanis mulut... agaknya mulut dia pahit kot.. apapun tima kasih yer papa afan.. sebab menyeponsor makan nih... bonus 3 juta... ni pun bayar guna kocek atas...tak bukak dompet pun... terima kasih daun keladi tahun ni seponser lagi... muaha ha...